دهه کرامت را به دولت کریمه وصل کنیم
خبرگزاری شبستان: بحث تشکیل حکومت مهدوی و چشم انداز زیبای حکومت امام زمان(عج) در کلمات و روایات پرمعنای حضرت رضا(ع) به زیبایی ترسیم شده و ای کاش ما به جای پرداختن به فعالیت هایی که یا اصولا اهمیتی ندارد یا در اولویت نیست، به این مباحث بپردازیم.
حجتالاسلام حسن ملایی، مدیر گروه اخلاق مرکز تخصصی مهدویت در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در رابطه با «نحوه بهرهمندی از فرصت دهه کرامت برای تبلیغ و ترویج معارف مهدوی» اظهار کرد: یکی از بزرگترین مسئولیتهایی که ما به عنوان محبان و دوستداران امام زمان علیه السلام برعهده داریم این است که بتوانیم از تمام فرصت هایی که در اختیار ما قرار می گیرد به نحو احسن استفاده کنیم. بخشی از این فرصت ها مربوط به مراسمات، اعیاد و مناسبت هایی با موضوعات مذهبی است. در همین راستا در سال های اخیر شاهد بزرگداشت ایام دهه کرامت هستیم که این پیشنهاد از آغاز سالروز ولادت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها، کریمه اهل بیت تا یازدهم ذی القعده روز میلاد مسعود امام رضا علیه السلام شامل می شود.
وی افزود: بسیار مناسب است که برای زمینه سازی دولت کریمه امام زمان علیه السلام از فرصت این دهه استفاده کرد و بخشی از این زمینه سازی ها را در عرصه فعالیت های فرهنگی برعهده گرفت. گاه می بینیم که در مراسمات مذهبی با وجود اینکه حس محبت به اهل بیت علیه السلام وجود دارد اما آن مسئله اصلی و ستون فقرات بحث، به فراموشی سپرده می شود و به سطوح سطحی از مراسمات شادی اکتفا می شود.
زمینهسازی فرهنگی برای ظهور با احادیث مهدوی امام رضا علیه السلام
حجت الاسلام ملایی تصریح کرد: اگر بخواهیم از دهه کرامت برای زمینه سازی حکومت مهدوی استفاده کنیم یکی از بهترین موقعیت ها استفاده از سخنان مهدوی و گهربار حضرت علی ابن موسی الرضا علیه السلام است. با نهایت تاسف با وجود اینکه ما در کشوری زندگی می کنیم که زیر سایه امام رضا علیه السلام هستیم اما تعداد کمی از ما با کلمات و سخنان راهبردی ایشان در زمینه های مختلف زندگی فردی، خانوادگی، اجتماعی و سیاسی آشنا هستیم. ما به هر دلیلی بیشتر تنها ارادت به حضرت داریم تا اینکه بخواهیم سخنان ایشان را که برای ما فرموده اند به کار ببندیم در حالی که آنها همچون حکیمان حاذقی هستند که این سخنان را برای داشتن زندگی ای زیبا و شیرین برای ما فرموده اند اما ما آنها را فراموش می کنیم و متاسفانه تر اینکه از سخنان و کلمات مهدوی امام رضا علیه السلام تقریبا هیچ اطلاعی نداریم.
مدیر گروه اخلاق مرکز تخصصی مهدویت ادامه داد: به نظر می رسد چون این دهه به حضرت رضا علیه السلام گره خورده اگر متولیان فرهنگی بتوانند کلمات مهدوی ایشان را به خوبی و شایستگی در حوزه مباحث مهدوی و در این ایام منتشر کنند بخشی از زمینهسازی فکری و فرهنگی ظهور را به انجام رسانده ایم. با نگاهی به احادیث مهدویت امام رضا علیه السلام درمی یابیم که با وجود گستردگی موضوعات در مباحث مهدوی این گستردگی و وسعت در سخنان حضرت رضا علیه السلام نیز به چشم می خورد و قابل استفاده است و همه نهادهایی که فعالیت های فرهنگی دارند می توانند یک بخش از فعالیت های خود را در دهه کرامت به ترویج، تبیین و تبلیغ این مباحث اختصاص دهند.
وی با اشاره به برخی از روایات حضرت علی بن موسی الرضا علیه السلام در باب مهدویت گفت: وقتی در تنوع سخنان مهدوی امام رضا علیه السلام دقت می کنیم می بینیم که بحث امام شناسی در سخنان حضرت بسیار پررنگ مورد توجه قرار گرفته و معروف ترین آن نیز همان حدیث امام رضا علیه السلام در باب امامت است که هم در کتاب کافی باب الحجت آمده و هم با اندکی تغییر در عیون اخبار الرضا، جلد دوم، صفحه 120، حدیث اول به آن اشاره شده بنابراین به همه کسانی که دوست دارند نذر فرهنگی داشته باشند پیشنهاد می کنم که این حدیث زیبا را با ترجمه آن در قالب کتابچه ای کوچک منتشر کرده و در اختیار دوستداران اهل بیت علیه السلام قرار دهند.
جامع ترین مفاهیم امام شناسی در کلام حضرت ثامن الحجج(ع)
حجت الاسلام ملایی ادامه داد: کلمات بسیار بلندی که حضرت امام رضا علیه السلام در تعریف و معرفی امام شناسی به مخاطبان خود دارند جامع ترین تعریف را نسبت به امامت عرضه می کند، این تعبیر که حضرت می فرمایند الامامه خلافه الرسول. شما اگر تعابیری را که اندیشمندان مختلف در باب امامت نگاشته اند تامل کنید می بینید که دارای خللی هستند و نیازمند به توضیح و تبیین بیشتر می باشند اما این کلام زیبای حضرت رضا علیه السلام بسیار جامع و کامل و در عین حال بسیار کوتاه است.
این محقق مهدوی در همین راستا تاکید کرد: شما هر منزلت و شأنی که برای امام در نظر بگیرید تا وقتی که رسول خدا را نشناختید خلیفه او را (امام) نخواهید شناخت. حتی اختلاف هایی که ما با برادران اهل سنت در باب امامت داریم به نظرم یک بعد آن به بعد معنایی و مفهومی بازمی گردد که اگر این مفهوم را به خوبی تعریف و تبیین کنیم که به فرموده امام رضا علیه السلام به بعد خلافت و جانشینی رسول (ص) بازمی گردد و به معرفی رسول بپردازیم که همه فرق اسلامی آن را قبول دارند آنگاه می توان یک مهدی شناسی خوب داشت چرا که او امام دوازدهم ما است و بیش از آنکه شخص امام مهدی علیه السلام مهم باشد شخصیت ایشان، یعنی بعد امامت و ولایت ایشان مهم است؛ این یکی از منابع سرشاری است که می توان در این دهه روی آن کار کرد و از کارشناسان مختلف برای تبیین این مفاهیم بهره گرفت و با تبیین امامشناسی، مهدیشناسی را نیز بهتر و بیشتر معرفی کرد.
مدیر گروه اخلاق مرکز تخصصی مهدویت در ادامه سخنان خود با اشاره به احادیث مهدوی حضرت رضا علیه السلام تصریح کرد: در بخشی از کلمات مهدوی حضرت ضرورت اجتنابناپذیر نیاز جامعه به حجت الهی را می توان مشاهده کرد. حضرت می فرمایند اگر حجت خدا روی زمین نباشد زمین اهل خود را فرو می برد. این کلام باید توضیح داده شود که مراد چیست. متاسفانه این سخنان عمیق حضرت رضا علیه السلام که در واقع پشتوانه معارف مهدوی ما است و در بحث امام شناسی فوق العاده مهم است چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
پاسخ امام رضا(ع) به شبهات مهدویت در امروز ما
وی افزود: برخی از ریزموضوعاتی را که جا دارد اندیشمندان و بزرگان فرهنگی روی آن کار کرده و برای شیعیان تبیین کنند با درنگ در سخنان مهدوی حضرت رضا علیه السلام میتوان به دست آورد از جمله این مباحث موضوع نسب پاک امام مهدی علیه السلام است که حضرت علی ابن موسی الرضا علیه السلام در این رابطه صحبت کرده و ایشان را معرفی می کنند که این امام از نسل کیست؟ ما امروز با شبهات و سوالات مختلفی در حوزه مهدویت مواجه هستیم که بسیاری از این سوالات و شبهات در کلمات و سخنان حضرت رضا علیه السلام پاسخ داده شده اما چون ما با معارف مهدوی و احادیث مهدوی حضرت رضا علیه السلام آشنا نیستیم این شبهات باقی می ماند.
این محقق و استاد مباحث مهدوی افزود: حضرت(ع) حتی درباره ولادت امام مهدی علیه السلام مطالبی را فرموده اند و می دانید که یکی از معدود اختلافاتی که ما با برادران اهل سنت داریم موضوع ولادت حضرت حجت(عج) است که این مسئله در روایات فراوانی عنوان شده؛ همچنین نام حضرت(عج)، القاب ایشان، شاید توجه کنید که برخی از القابی که در جامعه درباره امام مهدی علیه السلام شنیده می شود در هیچ روایت و حدیث و نقلی بیان نشده است به عنوان مثال لقب اباصالح که در هیچ زیارتنامه و ادعیه مهدوی ذکر نشده و گویا بیشتر با استفاده از آیات و روایات ساخته شده است.
ملایی ادامه داد: شمایل امام مهدی علیه السلام، اوصاف حضرت(عج)، فضایل ایشان در کلمات امام رضا علیه السلام دیده می شود یا مسئله ای که برای عصر ما یعنی عصر غیبت اهمیت دارد یعنی بحث زمانه شناسی دوران غیبت، فتنه ها و حوادثی که در عصر غیبت رخ می دهد، احوال شیعیان در این دوره و وظایف آنها همه در کلمات امام رضا علیه السلام مورد اشاره قرار گرفته است اما ما از آنها اطلاعی نداریم.
ترسیم زیبایی های عصر ظهور در سخنان امام رضا عیه السلام
این کارشناس مباحث مهدوی خاطرنشان کرد: بحث زمان ظهور حضرت(عج)، اتفاقاتی که در زمان ظهور رخ می دهد، بحث تشکیل حکومت مهدوی و چشم انداز زیبای حکومت امام زمان علیه السلام در کلمات و روایات پرمعنای حضرت رضا علیه السلام به زیبایی ترسیم شده و ای کاش ما به جای پرداختن به فعالیت هایی که یا اصولا اهمیتی ندارد یا در اولویت نیست به این مباحث بپردازیم. ما می توانیم با استفاده از این کلمات، کلمات امام رضا علیه السلام، حکومت عصر امام مهدی را ترسیم و تصویر کرده و در اختیار هنرمندان قرار دهیم تا با زبان هنر آن را به جامعه عرضه کنند.
حجت الاسلام ملایی در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین، اگر بخواهیم در دهه کرامت با استفاده از روایات و سخنان امام رضا علیه السلام درباره مهدویت و دولت کریمه آن حضرت(عج) صحبت کنیم چه بسیار موضوعات ریز و درشتی که می توان آنها را تبیین و ترویج کرد و به این وسیله سطح معارف مهدوی را ارتقا داد که نتیجه آن زمینه سازی فکری و فرهنگی برای جامعه منتظر است.
نظر دهید