آشنایی با بیماری بروسلوز (تب مالت)
بروسلوز (تب مالت )یکی از بیماریهای مهم قابل انتقال بین انسان و دام است که از نظر بهداشت عمومی و مسائل اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. این بیماری به وسیله باکتری جنس بروسلا در بسیاری از مهره داران از جمله گوسفند ، بز ، گاو و...ایجاد می گردد. انسان نیز از طریق مصرف فر آورده های دام های آلوده و یا تماس مستقیم با دام بیمار درگیر بیماری می شود. بیماری تب مالت در دامپزشکان ، دامداران ، کارکنان کشتارگاه ، بازرسان گوشت ، کارشناسان و کارکنان آزمایشگاه ، و مصرف کنندگان شیر و فرآورده های لبنی آلوده و غیرپاستوریزه بیشتر مشاهده می شود.
علائم بیماری در دام :
- سقط جنین در ماه های آخر آبستنی در گله های واکسینه نشده مهمترین علامت بیماری است.- جفت مادگی، کاهش تولید شیر در دام های ماده و تورم بیضه در دام های نر.
علائم بیماری در انسان :
- تب مواج و دوره ای بارزترین علامت بیماری است.- عرق شدید ،لرز، بی اشتهایی و سردرد – دردهای عضلانی ، درد پشت و کاهش وزن – در فرم مزمن بیماری ، تورم و درد مفاصل مشاهده می شود.
راههای انتقال بیماری :
الف)در انسان
- مصرف شیر خام و فرآورده های لبنی آلوده و غیر پاستوریزه – تماس مستقیم با خون، ترشحات رحمی و جنین سقط شده دام آلوده – تلقیح و تزریق واکسن های زنده دامی که بطور ناخواسته توسط مامور واکسیناسیون باعث انتقال عامل بیماری به خود می شود.
ب) در دامها
عامل بیماری بدنبال ورود دام آلوده ، تردد افراد و ماشین آلات یا ورود وسایل و علوفه آلوده به دامداری پاک وارد دامداری می شود.باکتری عامل بیماری همراه جنین سقط شده ، ترشحات رحمی و شیر ، دفع شده و باعث آلوده شدن محیط دامداری ، آب و مواد غذایی مصرفی دام ها می گردد. دام های سالم باکتری بیماری زا را از راه گوارشی و مخاطی کسب نموده و به بیماری مبتلا می گردند.انتقال باکتری عامل بیماری توسط جفتگیری و همچنین تلقیح مصنوعی هم به اثبات رسیده است.
پیشگیری:
- مصرف شیر و فرآورده های لبنی پاستوریزه شده و یا جوشانده شده مهمترین راه پیشگیری در انسان می باشد.- استفاده از لباس کار ، دستکش و چکمه در هنگام تماس با دام های بیمار و ترشحات آلوده آن – دفن بهداشتی جنین سقط شده و سایر ضایعات (جفت و ترشحات ) دام بیمار – تخلیه مداوم کود از دامداری و ضد عفونی به موقع با مواد ضد عفونی کننده
کنترل بیماری:
سازمان دامپزشکی کشور با همکاری ادارات کل استان ها اقدامات موثر و پیشگیرانه را در قالب فعالیت های ذیل انجام می دهد:
1- واکسیناسیون به موقع دامها2- انجام تست وخونگیری مرتب و دوره ای در کلیه دامداری ها جهت شناسایی دام های آلوده و حذف و کشتار آنها
نظر دهید