مهندس ایمان فولادی

رییس اداره دامپزشکی شهرستان سرخه

آدرس: بلوار امام رضا (ع) جنب پارک زائر

تلفن: 33613921

  • 1396/01/20 - 12:00
  • تعداد بازدید : 69
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

تفاوت اساسی ایران با سایر کشورها در واردات گوشت، حضور ناظرین بهداشتی و شرعی دولتی در تمام مراحل تولید است/ حداقل روزی 2 مرتبه حکیم مهر را می‌خوانم

«دکتر مسعود محمدیان» افزود: مشکلی که در سایر کشورها وجود داشت، نمی‌توانست در مورد کشور ما صادق باشد، چراکه ما برای تمام مراحل کشتار ناظر داشتیم ...

حکیم مهر-  محسن طاهرمیرزایی: «دکتر مسعود محمدیان» یکی از مدیران سازمان دامپزشکی کشور است که اهمیت زیادی برای جایگاه رسانه قائل است. وی که پیش از این 4 سال مدیرکل دامپزشکی آذربایجان شرقی و 5 سال رئیس سازمان جهاد کشاورزی این استان بوده، درهای اتاق خود را به روی خبرنگاران گشوده و گوشی تلفن همراه او نیز در خدمت اصحاب رسانه است. محمدیان که امروز مدیرکل دفتر قرنطینه و امنیت زیستی سازمان دامپزشکی کشور است، دستی هم بر قلم دارد و «جهاد کشاورزی در قانون برنامه پنجم توسعه»، عنوان یکی از کتاب‌های اوست. «حکیم مهر» دقایقی را با وی به گفت‌وگو نشست.


حکیم مهر: مهم‌ترین اولویت‌های دفتر قرنطینه و امنیت زیستی سازمان دامپزشکی کشور چیست؟


یکی از اولویت‌هایی که از زمان حضور بنده و کسب افتخار خدمت گذاری در این مقام دنبال شد، رعایت ضوابط بهداشتی قرنطینه‌ای مشروط به تسهیل در امور و شفاف‌سازی بود. برای دست‌یابی به این هدف، اقداماتی را شروع کردیم. ازجمله اطلاع‌رسانی کلیه بخش‌نامه‌ها از طریق سایت قرنطینه و برگزاری جلسات متعدد با تشکل‌هایی که در حوزه واردات و صادرات سروکار دارند. بحث مهم دیگر ارائه خدمات غیرحضوری بود.


مثلاً یکی از اقدامات جهت تسهیل در امور، تفویض صادرات به استان‌ها بود. هم‌اکنون کلیه امور ترانزیت در استان‌های مبدأ و مقصد انجام می‌گیرد و نیازی نیست که کسی به سازمان مراجعه کند. در حوزه واردات نیز از طریق سامانه و ادارات کل دامپزشکی استان‌ها اطلاع‌رسانی‌های گسترده‌ای کردیم مبنی بر اینکه مدارک را از طریق سامانه سایت‌های قرنطینه آپلود کنند. ما هم قول دادیم که اگر مدارک کامل باشد، حداکثر در عرض کمتر از 5 روز مجوز بهداشتی واردات صادر شود و اگر شرکت‌های محترم متقاضی، بارکد و کد رهگیری را در سامانه دیدند، می‌توانند برای دریافت مجوز بهداشتی واردات مراجعه کنند. حتی تا اینجا اطلاع‌رسانی کردیم که شرکت‌هایی که از استان‌های دورتر متقاضی هستند، می‌توانند به همراه مدارک، پاکت پستی هم بفرستند که ما بتوانیم مجوز را از طریق پست به ایشان ارسال کنیم که نیاز به مراجعه نباشد.


این طبیعی است که برای ارائه خدمات صد درصد غیرحضوری، لازم است زیرساخت‌ها فراهم بوده و آموزش‌های لازم از طریق همکاران و مراجعین انجام شود. در این حوزه ما نیازمند همکاری شرکت‌ها هم هستیم که بتوانیم در سال 96 ارائه خدمات غیرحضوری و الکترونیکی را اعمال کنیم.


یکی از برنامه‌های دیگر ما این است که امسال کلیه بخش‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های مربوط به واردات و صادرات را علاوه بر اینکه در سامانه یکپارچه قرنطینه قرار خواهیم داد، به‌صورت کتابچه در اختیار شرکت‌ها قرار دهیم که بتوانند خود موارد را بررسی کنند و با کمترین مراجعه، امور تسهیل پیدا کند .


حکیم مهر: فرایند تفویض امور را تا کجا پیش می‌برید؟


برنامه ما این است که این فرایند را تا جایی پیش ببریم که دفتر قرنطینه در سازمان دامپزشکی صرفاً به‌عنوان پیگیر و تسهیل‌کننده امور باشد و بخش اجرا در استان‌ها انجام شود.


اقدام بعدی ما در جهت تسهیل امور صادرات، راه‌اندازی کمیته تسهیل صادرات در دفتر قرنطینه است. ما الزامات بهداشتی برای صادرات را از کشورهای مختلف اخذ کردیم و در اختیار شرکت‌ها و متقاضیان قرار می‌دهیم که بتوانند آن را مطالعه کنند و مطابق الزامات کشورهای مقصد صادرات کار کنند. در واقع دفتر قرنطینه با این هدف که در بازارهای جهانی حضور ماندگار داشته باشیم، تمام امورات را در جهت تسهیل صادرات انجام می‌دهد. موضوع رعایت الزامات بهداشتی کشور مقصد هم جزء برنامه‌هایی است که باید به‌دقت آن را رعایت کنیم تا در بازارهای جهانی همیشه ماندگار باشیم و سازمان دامپزشکی و دفتر قرنطینه چه در واردات، چه صادرات و چه ترانزیت در حوزه بهداشتی وارد شود. به‌هرحال نظارت بهداشتی حوزه ماست و سایر مسائل در سایر قسمت‌های وزارت انجام می‌شود.


حکیم مهر: آقای دکتر، به‌طور اخص وضعیت واردات گوشت به کشور چگونه است؟


در بخش واردات گوشت، ما کشورهایی را که متقاضی واردات هستند در خصوص وضعیت بیماری‌های دامی، بیماری‌های مشترک انسان و دام و همچنین سیستم مراقبت‌های دامپزشکی، مطالعه کتابخانه‌ای می‌کنیم. وقتی مطالعات کتابخانه‌ای مثبت ارزیابی شد، بازدید میدانی توسط کارشناسان سازمان دامپزشکی از کشور مبدأ واردات صورت می‌گیرد که نتیجه این بازدید میدانی در کمیسیون مبادلات مطرح می‌شود. اگر نتیجه نهایی و مثبت شد، با یک الزامات بهداشتی واردات گوشت را تنظیم می‌کنیم و به مرجع دامپزشکی برای تائید می‌فرستیم. به‌محض تائید این الزامات تحت عنوان IHR ، ما مجوز بهداشتی واردات را منوط به حضور ناظر بهداشتی مستقر در کشتارگاه‌های مورد تائید آن کشور، صادر می‌کنیم.


حکیم مهر: قطعاً یکی از این کشورها که موردمطالعه قرار گرفته، برزیل است.


بله. تاکنون حدود 21 کشور مطالعه کتابخانه‌ای شده که از این 21 کشور، 11 کشور متقاضی بوده‌اند و ما مجوز بهداشتی واردات در کشتارگاه‌های مورد تائید و با حضور ناظرین بهداشتی دادیم. یکی از این کشورها نیز برزیل است که طی سال‌های گذشته از این کشور گوشت وارد می‌شده است.


حکیم مهر: آقای دکتر، از مدتی پیش برخی زمزمه‌ها در کل دنیا مطرح شد که کیفیت گوشت‌های برزیلی را زیر سؤال برد، تا جایی که برخی کشورها واردات این گوشت‌ها را ممنوع کردند. در ایران چه اتفاقی افتاد؟


البته روند وارداتی که برای جمهوری اسلامی ایران انجام می‌شود، یک تفاوت اساسی با سایر کشورها دارد و آن اینکه ما تولید و کشتار را با حضور ناظر بهداشتی دولتی و همچنین ناظر شرعی انجام می‌دهیم. در واقع 2 ناظر در عملیات قبل از کشتار، حین کشتار، بعد از کشتار، بسته‌بندی و حتی بارگیری داریم و این ناظران بهداشتی تمام مدارک را صادر می‌کنند. این مهم نشان می‌دهد که بر تمام مراحل نظارت دارند، لذا مشکلی که در سایر کشورها وجود داشت، نمی‌توانست در مورد کشور ما صادق باشد، چراکه ما برای تمام مراحل کشتار ناظر داشتیم.


حکیم مهر: پس می‌توان گفت که واردات گوشت اصلاً ممنوع نشده بود؟


برای جمع‌بندی مدارک، مستندات و بررسی‌هایی که لازم بود، واردات را برای چند روز متوقف کردیم که بعد از بررسی و اخذ نتایج، مجدداً کشتار را شروع کردیم.


حکیم مهر: نتایج چه چیزی را نشان می‌داد؟


طی چند روزی که تولید قطع بود، کشتارگاه‌هایی را که در لیست مشکل دارها قرار داشتند، بررسی کردیم. مشخص شد که خوشبختانه گوشت‌های ناسالم در لیست کشتارگاه‌های ما نبوده‌اند و تنها یک مورد بود که آن‌هم قبلاً تعطیل شده بود. همچنین جلسه‌ای با حضور مسئولین سفارتخانه و مذاکرات تلفنی با مسئول دامپزشکی کشور برزیل که طی مکاتبات بعدی، تأییدیه الزاماتی را که مجدداً فرستادیم، گرفتیم. بعد از تایید، بار دیگر به کشتار مثل گذشته با حضور ناظرین بهداشتی ادامه دادیم.


حکیم مهر: اما گلایه‌ای که باقی می‌ماند این است که نحوه اطلاع‌رسانی این دست اتفاقات نباید به این شکل باشد. یعنی نباید به‌جای انتشار از کانال سازمان دامپزشکی، اولین اطلاع‌رسانی‌ها از سوی وزارت جهاد کشاورزی صورت گیرد. به نظر می‌رسد این روند مقداری نقش دامپزشکی را کمرنگ می‌کند.


البته سازمان دامپزشکی هم یکی از زیرمجموعه‌های وزارت جهاد کشاورزی است. قبل از شما هم هیچ‌یک از خبرنگاران عزیز پیگیر این موضوع نبودند. ما نسبت به حساسیت‌های کار در حوزه بهداشت آگاه هستیم و همواره آماده پاسخ‌گویی و شفاف‌سازی هستیم. شما هر زمان که با دفتر بنده تماس بگیرید، من پاسخ‌گو هستم. هر خبرنگاری که با ما تماس بگیرد، ما موظف به اطلاع‌رسانی هستیم تا مردم در جریان قرار گیرند.


حکیم مهر: آیا پایگاه خبری حکیم مهر را مطالعه می‌کنید؟


بله. حداقل روزی 2 مرتبه به سایت حکیم مهر مراجعه و آن را مطالعه می‌کنم. اخبار دامپزشکی این سایت به‌روز است. در واقع حکیم مهر در تمام قسمت‌ها، ازجمله سیستم دولتی، دانشگاهی و بخش خصوصی یک سایت جامع برای اطلاع گیری از اخبار دامپزشکی کشور است.


حکیم مهر: پیشنهاد یا انتقادی برای ارتقای سطح فعالیت‌های حکیم مهر دارید؟


در سال جدید اولویت‌ها و برنامه‌هایی که برای پیشبرد اهداف بخش دولتی، خصوصی و دانشگاهی لازم است، بیشتر مورد توجه قرار گیرد تا نتایج آن ما را در تصمیم‌گیری‌ها یاری کند.

  • گروه خبری :
  • کد خبر : 222465
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید